TABIK PADA PAKCIK MAJID !! TAHNIAH PADA YANG PRIHATIN !!

SALAM SEJAHTERA KEPADA SEMUA SAHABAT MEERA

Pada 6 November 2013 warga Kuantan am nya dikejutkan dengan berita seorang pakcik yang berumur 57 tahun, ingin menunaikan nazar sekiranya Pahang menang Piala Malaysia 2013. Berita mengenai pakcik tu tersebar luas melalui laman sosial facebook. Kat sini, koi cuba menyusun kronologi perjalanan pakcik Abdul Majid bermula dari 6 November sehingga setakat 8 November, entry ini ditulis.. tapi mungkin tak lengkap..InsyaAllah,saya akan update lagi selepas daripada hari ni. Sumber dari :  Facebook Kuantan, youtube/pakcikbernazar. Ini ceritanyaa...

pada jam 8.00am, 6 Nov.2013 saya yang berada di lampu isyarat Permatang Badak ada ternampak seorang pakcik memakai jersi Pahang warna Kuning, bersama-sama dengan beg galas serta bendera Malaysia dan bendera negeri Pahang. Pada jam lebih kurang 8.15am, saya singgah di Akademi Memandu Kuantan (AMK), dan lagi sekali ternampak kelibat pakcik ini berjalan kaki menuju entah kemana.. Sampai ditempat kerja, kedai no.6, Stadium Darul Makmur seperti biasa membuka laman facebook dan ternampak post dari page Kuantan berkenaan pakcik berbaju kuning itu.....kronolgi disambung...


semenjak pagi itu, orang awam tak putus-putus untuk memaklumkan mengenai pakcik Abdul Majid..seterusnya rakaman dari youtube..yang ada menceritakan :

Nama Beliau Abdul Majid Bin Abdul Hamid,57. Beliau menetap di Beserah,Kuantan Pahang. Kerja beliau hanyalah seorang pengawal keselamatan di sebuah pusat membeli belah di Kuantan. Pada hari ini beliau telah menjalankan nazarnya untuk berjalan kaki selama 7 hari bagi menunaikan niatnya jika Pahang menang dalam perlawanan akhir Piala Malaysia. Beliau berkata akan menamatkannya di Stadium Shah Alam pada minggu ini jika keadaan beliau,cuaca dan pelbagai lagi mengizinkannya. Rakaman ini telah di lakukan di hadapan UMP Gambang pada jam 1.30 pm (06/11/2013) [sumber]


Berbekal wang tunai RM60, sehelai kain pelikat, dua jersi Pahang dan dua seluar sukan, seorang pengawal keselamatan berjalan dari Masjid Negeri ke Stadium Shah Alam bagi membayar nazar selepas Pahang menjuarai Piala Malaysia, Ahad lalu.Beliau menjangkakan sampai ke Stadium Shah Alam pada 12 November ini. 



 Sumber dari Mohd Zaidi Ramli -Saya jumpa dgn pakcik ni dekat KM210.2 KTN - KL... Jumpa sekejap bagi support kat pakcik ni... Malam ni pakcik ni rehat di RnR Gambang... Esok pagi sambung jalan kaki... Mudah2han pakcik ni selamat smpai ke SSA... HOGOH PAHANG HOGOH!



# Terima kasih kepada yg memberi sumbangan terutama staff PASDEC, Pejabat Tanah dan Galian serta lain lain individu yg turut serta mberi sumbangan. 

nak dipendekkan cerita, selama seminggu setiap saat, setiap detik ramai orang akan berhenti bergambar dengan pakcik ni.. (bergambar je ke...??hehe) dimana-mana saja jika mereka terserempak dengan Pakcik Majid ni. Jika dilihat dilaman sosial Facebook, banyak bantuan yang diterima Pak Majid tapi tak silap koi Pak Majid ni tak terima beberapa bantuan macam peginapan di hotel atau bantuan pengangkutan. Yelah,beliau bernazar pun tak da nak dicanang-canang kat YB atau nak hebohkan pada pemberita beliau pasang niat nak berjalan kaki ke Stadium Shah Alam.. ang berhati mulia 

Alhamdulillah, Allah beri perlindungan kepada Pak Majid. Saban hari ada sahaja orang yang berhati mulia memberi selipar baru, kasut baru kepada Pak Majid. Pakcik tu pakai selipar je kut berjalan jauh tu. keselamatan kaki tu kan penting. beberapa hari lepas tu, ada pulak doktor, yang sanggup datang memeriksa kesihatan pak Majid. Periksa Jantung bagai la..

Memang seronok ambil tahu perkembangan Pak Majid, bukan nya seronok nak mereka cerita ok tapi seronok tengok semangat yang ada pada beliau. Muka dalam setiap gamabr yang diambil oleh orang ramai tak nampak langsung pak Majid dalam keletihan atau muka mnyesal berjalan jauh-jauh. Muka bahagia n tabah je tengok. sampai la disaat-saat Pak Majid semakin hampir menuju ke Stadium Shah Alam, ramai pulak anak muda yang follow belakang berjalan kaki bersama-sama Pak MAjid. Tahniah ok !! semangat korang memang wa tabik lah.

sampai sahaja Pak Majid di lokasi yang ditujui iaitu Stadium Shah Alam,memang ramai giler yang menyambut ketibaan beliau dan masa tu lah baru kelihatan muka penat lelah pak Majid. akhirnya Pak MAjid berjaya juga tunaikan nazar. too be continue.. (nak sambung lagi tak ni..? cerita dah habis cuma tak update gambar..ala, tunggu jelah ye..hehe)










MENYIMPAN DI ASB ATAU TABUNG HAJI, MANA LEBIH BAIK?

SALAM SEJAHTERA KEPADA SEMUA SAHABAT MEERA

Salam tahun baru, 1435H aok mer..huhu. Kenapa Meera tetibe buka isu ni? nak menabung ke mana kita ni?? Sebenarnya semalam ada plan ngan teman Meera nak menabung kat asb. Standard dividen asb sekarang 7%-8% setahun. Jujur cakap, saya memang tak arif langsung bab2 pelaburan ni.

Nak dijadikan cerita, tanya Along, kakak pertama Meera. Asb ok tak? dengar cerita asb kalau guna loan rugi if compare dengan guna simpanan sendiri..so Along jawab, loan ok je..kalau simpanan sendiri tak boleh nak dapat banyak la dividen sebab jumlah duit orang menyimpan sendiri ni tak sebanyak jumlah orang buat loan asb. lagi banyak loan lagi banyak dapat dividen. Pendek cakap, makin banyak kita keluarkn modal makin tinggi la dividen kita dapat.

ok..search kat google pulak..nak tahu pendapat orang tentang asb loan. Al-maklumlah nak keluarkan modal sendiri untuk melabur asb paham-paham saja la kita ni tak banyak simpanan..huhu. ok, buat loan asb dan guna modal poket sendiri masing-masing banyak pro and contra dia. bagi sesiapa yang berdisiplin dan tak banyak komitmen untuk masukkan duit poket sendiri ke akaun asb dalam RM200 setiap bulan (contoh) tanpa miss so saya pun setuju, labur jelah guna duit sendiri sebab pakai duit sendiri dah terlepas dari kena bayar interest loan tu.

tetiba sahaja, teringat abah pernah cakap menabung di Tabung Haji untung sekarang ni..(masa tu hujung tahun  2012) sebab pulangan yang tinggi.. saya search pulak tabung haji..ok, dividen Tabung Haji pun tinggi jugak untuk tahun 2012 iaitu 8%. hehe, tak nak cakap panjang nanti diri sendiri yang pening so kesimpulan yang dapat Meera buat kat sini...

Asb ada dua cara sama ada secara pinjaman/loan atau labur dengan duit simpanan sendiri.. orang cakap la kan,setakat ni pulangan yang tinggi dari Asb maybank n cimb. Tabung Haji memang pulangan agak banyak juga dan dah ditolak dengan zakat sekali. Maknanya kita tak payah fikir dah pasal zakat kita tak berbayar lagi atau tak settle lagi. Asb pulak belum tolak zakat. Then ramai yang sarankan jangan pegang pada satu benda ja, better simpan asb dan tabung haji sekali. lagipun asb tak da penama kalau kita meninggal nanti tak ada wakil yang boleh amik asb tu tapi Tabung Haji ada penama...

apa yang penting, pastikan kita berurusan dengan orang yang betul-betul nak tolong kita..jangan pulak ada kos tersembunyi dari pelaburan yang kita buat tu, tapi tak dimaklumkan pada kita. Nanti tetibe tiap bulan cek akaun ada pulang yang tk kena dengan duit simpanan kita tu...

kalau ada antara pembaca kat sini yang arif tentang di mana tempat pelaburan yang terbaik ni, boleh aje komen kat bawah ni ye..saya pun nak tahu jugak..hehe. sekian..

NAK JADI KAYA BUKAN SEBAB UTAMA UNTUK BERNIAGA

SALAM SEJAHTERA KEPADA SEMUA SAHABAT MEERA

So, korang semua yang sedang berniaga ni, tak kira la berniaga secara online atau offline macam mana dengan perniagaan masing-masing? ok ke tidak agaknye tu??

Sebelum ni ingatkan berniaga ni satu kerja yang senang..yelah kita tengok pulak perniagaan yang macam mana. Persaingan tinggi ke tidak? bagi saya cabaran yang paling sukar adalah pesaing. Mungkin sebab kedudukan saya adalah yang paling di bawah. Chill man, amature memang sentiasa dibawah but from beginer kita boleh jadi the legend. betul ke tidak?? yup..betul.

orang cakap kalau nak berniaga atau nak jadi peniaga, hati kena cekal bro..kalau sikit-sikit nak nangis macam mana nak maju macam tu? menangis sikit-sikit tak pa lagi, ni terus down kebawah..kita dah la memang berada ditangga kebawah..tapi tak leh nak lawan rasa putus asa tu..laaagi la kita tersembam ke bawak. failed terus bro.

so macam mana ni amature-amature sekalian?? kalau korang yang sedang membaca entry ni sebenarnya ada hati nak berniaga, perkara pertama yang Cik Meera nak ingatkan dan kongsikan bersama.... jangan sesekali guna duit pinjaman atau meminjam wang untuk mulakan business. why?? sebab kita tak tahu nasib perniagaan kita tu nanti macam mana? dah la business tak maju, pinjam pulak dengan ceti haram buat modal..so cana nak bayar balik hutang kita tu JIKA modal pertama pun kita tak dapat nak dapatkan balik?? maksudnya tak dapat nak rolling modal la.. mula kan dari bawah ok..modal kecil untung pun kecik tak pa untuk permulaan..

seterusnya...rasa kecewa sebab perniagaan kita macam tak laku je..macam tak laku je..macam stress je..? ok,jangan risau produk-produk yang kita jual tu ada lah aset kita. lambat laun memang akan terjual jugak akhir nya..percaya lah !!! so, cana nak buat? upah orang untuk jual produk kita..sekarang kan trend ejen dropship berleluasa kan..so, kita boleh je amalkan perniagaan yang macam tu... bagi komisen pada orang yang berjaya jual produk-produk kita tu..

lagi satu perlu diingat..nak berniaga pastinya kena ada ILMU.. mana boleh berniaga kalau tak ada ilmu. sebab tu ramai yang lingkup dalam perniagaan. cari la mentor, sifu, senior mintak tunjuk ajar.. cari yang tak lokek ilmu ok.... lastly, cek nak habaq kan..jangan kita berniaga sebab kita nak kaya.. why?? why?? perniagaan tu sememangnya untuk menambah pendapatan tapi jangan kejar nak kaya dulu..jangan kejar nak untung berganda-ganda.. yang penting adalah memiliki pelanggan yang boleh setia dengan kita dan memiliki power untuk menarik lebih rmai pelanggan setia..dengan produk yang berkualiti, khidmat pelanggan yang terbaik dan istiqamah. jangan tenggelam timbul ke kalau nak berniaga..nanti orang pun was-was dengan kita..


ok..setakat tu dulu..........sila la ringan kan hati untuk berkongsi kejayaan anda semua didalam ruangan komen. saya pun masih baru dalam perniagaan baju muslimah dan sabun muka untuk hilangkan jerawat & parut...

sekian sahaja, bertemu lagi kita di lain waktu.. :)

#oh ye..siapa nak stokin baby dalam bentuk hamper?? boleh bagi kat sesiapa yang bakal menjadi ibu atau yang baru melahirkan baby ke...ada 3 lagi stok.. RM15 / RM10 je tinggal.. dalam tu ada 3 & 2 pasang stokin baby  saiz 6-12mths.



KUALITI ATAU KUANTITI ??

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA SAHABAT MEERA


It is sooo true.. Meera sokong dengan petikan dari page fb Oh ! Media ni.. Jemput la singgah ke blog  business meera ni.. beetlebugonlineshop.blogspot.com
support anak muda yee.hehe... 


Selamat malam semua sahabat meera...

LAST EPISODE (51) MY LOVE MADAM BUTTERFLY

SALAM SEJAHTERA KEPADA SEMUA SAHABAT MEERA

hoho..semenjak ada ONE hd chanel ni..Ma, Adik lelaki duk layan korea je..kalau tak layan korea Abah pulak duk layan bola..nasib baik jugak la den pun layan bola..Ooopss !! final Watsons Piala Malaysia, geng Pantai Timur berentap jugak akhirnye.. AMOK TOK GAJOH !!!

ok, berbalik dengan cerita Korea ni, dulu masa zaman sekolah memang minat amat la dengan cerita Love Story In Harvard. disebabkan ambe ni seorang Dj masa sekolah dulu makanya pernah la pasang ost cerita tu jerrk. Then lepas habis form 5, dah tak layan korea.Sekarang umur dah masuk 23, layan la semula sebab terpengaruh dengan family.

cerita Jang Ok Jung la yang membawa ambe terus setia dengan Chanel One hd 393, Astro. Memang terbaik cerita tu. Sekarang ada pulak cerita yang lagi best.. My Love Madam Butterfly.. Aduhh..memang tak sabar nak tunggu hari Isnin sebab hari Jumaat ceritat u tak ada..Isnin sampai Khamis je. Kalau korang pun layan cerita ni, korang mesti tahu kan macam mana feelingnya tengok cerita ni.. sampaikan saya pulun cari dalam internet, kot2 la dapat tengok dalam internet pulak ke kan..

Apa jadi lepas tu??? cari punya cari punya cari, akhirnya..yeaah !! memang ada cerita tu, boleh tengok online. saya pun apa lagi, last tengok minggu lepas episode 44 kan? so, koi terus skip tengok episod 45 dalam internet.. korang nak tengok jugak ke?? ok, ni link dia.. episode 46 my love madame butterfly
koi tag kat korang episode 46 terus la ye..btw boleh tengok dari episode 1 lagi..jangan risau.

so, last episod nye cane?? of coz la happy ending kan.. Yang penting bapak Lee Woo Jee yang jahat dan tua tu dah berubah jadi baik, Woo Jee pun dah dapat maafkan mak dia, Slyvia Choi tu.. then, Nam Na Bi? agak2 sendiri la..hahaha.. Akhirnya Jong Wook lepaskan jugak Nam Na Bi kepada Woo Jee.. hoyeeee.
Sung Ah? Sung Ah serah diri pada polis.. Dia surrender gak akhirnya..

ok,tu je nak cerita.. Happy Watching !! :)




KISAH AKU SEORANG BLOGGER

SALAM SEJAHTERA KEPADA SEMUA SAHABAT MEERA

Hari ni, mood baik untuk menganalisis kepadatan pelawat dalam blog Sahabat Meera. Padat sangat ke??
ok, mula-mula sing up ke dalam www.blogger.com benda pertama dalam kotak fikiran ni, "aku nak tulis apa dalam blog ni nanti?" macam mana saya boleh kenal dengan dunia blog? ok, media massa mainkan peranan penting masa tu. Kalau belek surat khabar mesti ada je terpampang tajuk yang tertulis perkataan blogger.

Mula-mula tu serabut juga nak sign up blogger. weh, macam mana nak sign up ni?? tak boleh pun ! hee..rupa-rupanya nak buat blog kita wajib ada alamat emal dari google sebab blogspot ni under google. so, nak sign up blogspot, first kena ada akaun gmail from google.

ok..dah ada akaun gmail,secara automatik boleh sign up untuk blogger. Entry pertama sahabat Meera? entry pertama bukak la link tu kalau nak tahu..hehe. Entry pertama Sahabat Meera adalah lirik lagu Indonesia, post yang bertajuk Diantara Kalian pada bulan April 2010. Kalau Sahabat Meera nak tahu, Sampai sekarang total pageview entry pertama tu cuma dapat 4 page viewer.haha. lawak tak? Sebab apa agak-agak entry tu langsung tak dapat sambutan? sebab apa entry yang kita post dalam blogspot tak dapat sambutan?

1. Tajuk yang tidak menarik dan  tidak mendapat tempat di dalam hati Mr. Google  
2. Permintaan yang kurang. Maksud dia, keyword entry kita tu tak mendapat tempat yang tinggi dalam search engine google..so, lebih baik tukar tajuk entry kalian tu ye.. 
3. ...... Tajuk entry yang tidal lengkap. Contoh macam kat atas, entry yang berjaya dapat 4 pageview sahaja dari tahun 2010 tu hingga 2013 cuma tertera Diantara Kalian. Lepas ni saya tukar tajuk entry tu,kita tengok perubahan pageview dia. berjaya ke tidak? haha




ok..kite tengok perubahan sebelum dan selepas post stat yg saya dah print scrin ni ye..huhu.
ok..nak out dulu..nanti saya sambung..ada hal plak.. Salam.

update !! BAJU MUSLIMAH SAIZ BESAR ADA JUAL KAT SINI

SALAM SEJAHTERA KEPADA SEMUA SAHABAT MEERA


UPDATE !! AS AT 4 DISEMBER 2014.. SILA KLIK LINK UNTUK TAWARAN PENGHABISAN STOK BAJU MUSLIMAH !! SELAGI STOK MASIH ADA....

Morning semua warga Malaysia dan bukan warganegara.. sihat ke hari ni? jom borak-borak pasal saiz baju.
Saya ada member. Dia memang ada masalah bab nak membeli baju ni sebab tak ada saiz dia katanya. Ha, koi ape lagi..Cuba carikan baju saiz untuk dia..Memang pulun cari sebab kawan koi ni suka pakai baju muslimah. Kalau bukan baju muslimah pun t-shirt labuh saiz besar punya la..

ok, satu hari koi berjaya jumpa t-shirt Muslimah yang ada saiz besar punya macam XL/2XL/3XL/ dan 4XL pun ada ok. so, koi borong baju dengan kak tu lagi pun kak tu owner baju muslimah tu. Brand beliau sendiri so koi pun borong baju dengan akak tu. Sampai je baju tu, koi terus tunjuk ke member koi baju saiz 3XL.. Alhamdulillah, padan dengan member koi ni dan dia pun terus beli baju tu.. Muka dia ceria tersenyum lebar.

So, pada anda semua yang juga sedang mencari baju yang bersaiz besar, boleh dapatkan disini ye..yew..dapatkan dari saya. Dari Owner Blog Sahabat Meera ok.huhu. Mohon support saya dalam dunia business ni.

nak sample baju? klik pada link ni.. jangan risau, saiz boleh dicari dan baju dia sangat2 la cantik !! gorgeous uolss !! sesuai pakai nak g jalan-jalan ke, nak pakai untuk pergi kerja pun boleh..tak da hal... baju Keesya Couture ni 100% cotton dan tidak melekat pada badan.Lagi satu,beza saiz  baju ni dengan saiz yang lain adalah kelebaran baju. so yang badan kecik2 je boleh amik saiz XS/S.. badan yang sedang2 boleh amik M/L/XL dan badan yang besar boleh amil saiz 2XL/3XL/4XL

Apa yang lebih menarik, baju ni limited edition ok..habis stok kain maka habis la design baju tu. tak ada restock semula.  OH ye, sesuai juga untuk ibu yang sedang menyusukan baby. Memang mesra pengguna baju-baju muslimah ni semua kerana memang baju muslimah Keesya direka khas untuk ibu yang menyusukan baby :) so, mai tengok dan beli dengan saya taw...!

#baru je nak berjinak-jinak dengan dunia fesyen..hehe..sample baju ada jugak dibawah ni..saya tak letak semua ye..nak tengok details boleh ke laman ni..



OK.. jangan lupa beli dengan saya ye... :) boleh contact meera 014-2276867 (whatsapp/wechat) available.

boleh tengok ukuran baju di sini ye...
psssst..nak tengok lagi banyak design n lebih details boleh klik ---> baju muslimah terbaru..sehingga saiz xxXXL taw...

CERITA SEMALAM !!

SALAM SEJAHTERA KEPADA SEMUA SAHABAT MEERA

hari ni koi nak bercerita pasal kisah semalam.. oh ! kenapa perlu nak ungkit cerita semalam? ok, sebenarnya bukan mengungkit tak de sebab ye..bagus jugak kita bercerita pasal benda dah lepas ni supaya boleh dijadikan iktibar dan pengajaran.. SEMALAM ADALAH SEJARAH DAN ESOK ADALAH MASA HADAPAN ! cewah..awat veteren je..

apa jadi dengan hari semalam? Pagi semalam, koi dah bersiap sedia dengan barang-barang untuk berjogging, dengan kasut sukan nya, baju dan sluar track nak tukar petang balik kerja nanti.. so, aku bawak beg macam nak g travel la sebab nak angkut laptop dlm beg tu lagi kan..banyak benda jugak nak kena letak dalam beg galas tu...so, pergi kerja naik Rapid Kuantan dalam pukul 8.30am sampai la tempat kerja.. (tapi, sekarang ni aku agak angin dengan Rapid Kuatan sebab dah banyak kali kena tunggu hampir satu jam actually memang satu jam pun menuggu bus sampai ke bustop kadang-kadang tu)..

stop pasal Rapid. ok, pagi semalam macam bese aku bekerja like a boss..haha. then aku msej Sedi untuk kali kedua, jadi ke tak nak berjogging? then dia kata jadi..aku pun ok je la.. after lunch dalam pukul 3 lebih macam tu, aku nampak driver pos laju datang dengan bawak barang besar je..aku pun melulu ke dia dan terus tak semena-mena aku tanya, "nak hantar barang ke?" then bro pos laju tanya, "sini ada nama Shamirah?" ehem2..aku la tu..huhu. ok, sebenarnya bungkusan dari kak Laili, owner kepada baju Muslimah Keesya Couture hantar baju yang aku order. Berita baik nye..semalam aku dah jadi pemborong t-shirt muslimah..hoye ! sebab aku suka berniaga, nak try berniaga baju t-shirt muslimah pulak ! korang boleh window2 shoping kat sini dan nak beli pun boleh..order ngn saya ye..hee.

PROMOT JAP. Baju Muslimah.
aku fikir, baju tu nak hantar ke rumah dulu nak check baju takut ada tersilap ke rosak ke kan.tapi Alhamdulillah semua baju dalam keadaan baik. Seperti yang dijanjikan, Lan member dari Kemaman datang ke ofis aku sebab dia pening pasal Ptptn n AIA insurans. Hajatnya nak g terus ke company tu tapi die nak cek melalui online je dulu so die singgah la ke ofis aku untuk settlekan masalah dia melalui online je.. disebabkan Lan macam terlalu busy, so die memang tak care dah ke baju aku yang baru sampai tu. sempat la aku bagitahu lan, "petang ni nak g jogging !!"dengan rasa happy nye aku bagitahu ke dia sebab dah lama tak berjogging.. tapi die buat tak tahu jugak..ok fine..untuk kali ke-3 aku mesej semula Sedi, jadi tak nak jogging same..then dia jawab "jadi kot?"

PROMOT JAP.. sabun kolagen
sebelum tu Aiman call aku..or aku yang call dia? sudah lupa. Dia tanya soalan rutin then aku tanya dia, boleh ke tak aku nak p berjogging ni? Dia pun macam redha je menjawab, "ikut awak lah !"..  Aku syak dia mesti tak suka..dalam 15 minit kemudian, Aiman sampai ke ofis aku..even Lan tu cuma kawan baik, tapi hati aku berdebar2 sebab Aiman datang, takut dia kata aku curang ke ape kan...tengok muka dia macam mood tak baik je..dengan Lan pun dia tak bertegur sebab dia tak kenal sape orang yang bersama dengan aku ketika tu. Aku syak die ingat tu Sedi la..haha..so,aku kenalkan kepada Aiman, "ni la Lan.."ha,mase tu muka dia dah berubah sikit..muka tak bad mood sangat dah..

selepas beberapa minit tu, Lan beransur meninggalkan aku dan Aiman..then kami berborak pasal baju yang baru sampai tu... mula berbincang untuk masa depan punya business.. lpeas tu Aiman pun beransur tinggalkan aku jugak. ok,untuk kali yang terakhirnya aku mesej Sedi lagi, jadi ke tak nak jogging sebab aku rasa aku perlu bawak balik baju muslimah tu kerumah..malas nak susahkan member suh Sedi hantr baju tu kerumah ke kan..then, jawapan sedi untuk mesej terakhir tu..dia cakap da still kat Sungai lembing?? mase tu nak dekat pukul 5 da..ok, malas panjang cerita aku cancel je p jogging petang semalam.


PROMOT JAP.. stokin baby

Hari ni, Lan datang Stadium-tempat aku bekerja lagi, dia dari Chenor singgah jumpa aku jap..aku pun bagi tahu dia tak jadi p jogging pun semalam..then dia just senyum dan dia kata aku sombong sangat. aku terkejut, sombong??! kenapa cakap aku sombong? then dia kata lagi, awak cakap awak nak jogging semalam, tapi awak lupa sebut InsyaAllah..macam confirm je dapat p jogging semalam kan? ok, aku baru tersedar. Semalam gaya aku bagitahu semua orang nak p jogging macam terlalu over excited pulak..dia tambah lagi..macam awak cakap ke sesape pun, 5 minit lagi aku sampai. dengan konfident je,,tup2..excident tak sampai2 pah ceroh..kesimpulannya, apa-apa perancangan pun sebutla sekali Insya Allah (dengan izi dari Allah) sebab kita cuma merancang Allah yang menentukan.. ok :) nice moment and nice lecture..thanks frenz.. tu je..salam...

p/s boleh baca jgak entry ni, supaya korang lebih memahami kenapa banyak sangat nama lelaki dalam entry aku kali ni..heheh.




JOM TOLONG PROMOT !!

SALAM SEJAHTERA KEPADA SEMUA SAHABAT MEERA


minggu ni duk pulun nak edit gambar bagai..just guna phoyoscape.. photoshop tak pandai guna..haha. kalau nak masuk kelas photoshop kena bawak laptop sendiri tapi ko guna lappy je..kadang-kadang gun aphone je update blog. cane gamoknye koi nak edit guna photoshop yang bersaiz besar tu?hee..

pape pun. koi mintak jasa baik kawan-kawan, teman-teman, sahabat meera sekalian..please,please.pleas


  • Add to circles
  • klik like dan..
  • Canang-canangkan kan kepada orang ramai tentang Beetle Bug Online Shop ni.. banyak taw barang-barang dan produk yang dijual.. dan akan datang lagi banyak benda nak koi masukkan dalam blog tu.
tolong ye kak abg long, kak long.. adik-adik singgah ke beetlebugonlineshop.blogspot.com. KLIK LINK GAMBAR kat bawah ni.. :) weeuu.. terimakasih sangat-sangat. love u love u love u larhh !! semoga Allah s.w.t meluaskan pintu rezeki kita dan kita memperoleh rezeki-rezeki yang halal..amiin.

http://beetlebugonlineshop.blogspot.com

CARA TERBAIK HAPUSKAN RASA SEDIH

SALAM SEJAHTERA KEPADA SEMUA SAHABAT MEERA

Rasulullah s.a.w. bersabda “Apabila kamu terlibat dengan kesusahan atau kedukacitaan, maka katakanlah “Allahu-Rabbuna-La-Syariikalahu” (Allah tuhan kami, kami tidak syirik) [RiwayatBaihaki].  
Rasulullah s.a.w. bersabda : “Perbanyakkanlah membaca La Haula Wala Quwwata Illa Billah kerana sesungguhnya bacaan ini adalah ubat bagi 99 penyakit, yang mana penyakit paling ringan adalah kebimbangan” (Riwayat Al-Uqaili melalui jabir r.a.). 
 “Ya Allah, aku berlindung denganMu daripada rasa dukacita dan rasa sedih; aku berlindung denganMu daripada sifat lemah dan malas; aku berlindung denganMu daripada sifat penakut dan bakhil; dan aku berlindung denganMu daripada bebanan hutang dan penindasan orang..”(Hadith riwayat Imam Abu Daud dan Imam Tirmidzi) SUMBER


Biasanya orang sedih sebab apa?

  • putus cinta?
  • kena tipu?
  • tak dapat buat keputusan yang betul...
  • minat dihalang?
  • gagal dalam sesuatu perkara?
aih..nak sebut satu-satu sampai pagi esok pun tak habis list lg.. banyak sebab musabab nye tapi kat atas ni lah antara punca utama orang bersedih.. apa yang korang buat bila bersedih?

  • baca al-quran?
  • menangis puas-puas?
  • mengadu?
  • nak bunuh diri??tak boleh ok..haram.
  • buat tak tahu?
  • tidow..makan?
  • tenangkan fikiran kt pantai Teluk Cempedak??
memang banyak cara dia kan..pengalaman aku, bila bersedih apa yang aku buat?

1)  Sibukkan diri dengan kerja. memandangkan aku seorang pekerja, maka aku akan terlebih rajin bila bersedih. kalau tak bekerja?? cari kerja lain seperti deco bilik tidur bagi cantik, main dengan kucing (fakta : membelai kucing dapat kurangkan stress) tapi kalu takut dengan kucing pandai2 korang la cari idea lain. sekarang aku ada hobi baru, buat craft tangan menggunakan bahan2 terbuang.so aku buangkan masa dengan buat benda tu semua supaya aku tak fikir tentang kesedihan yang melanda aku. 

2)  ceritakan masalah cukup untuk sekali dan kepada seorang sahaja. macam aku sendiri tak suka kecoh2 kan masalah aku. just untuk meluahkan beban dalam hati ni, aku akan cari kawan yang paling dekat n rapat dengan aku buat masa sekarang..cerita sikit problem supaya hati kita terasa lebih lega pada masa yang sama kawan kita tu mesti akan bagi kita semangat dan nasihatkan? kalau tak ada nasihat dari seorang member bila kita tengah bersedih tu maknanya orang tu bukan member yang baik.


3)  cuba untuk melupakan segala keburukan orang kepada kita. ingat benda-benda yang baik je. hati kita tak sakit dan pada masa yang sama, kita akan dapat maafkan orang-orang disekeliling kita.. ye..maafkan je. tak guna simpan rasa marah, benci atau pape je la rasa yang tak elok tu..benda tu akan buat hati kita makin keras dan mungkin jugak akan menjadi seorang yang berdendam??oh tidak..tak baik macam tu

4) berfikiran positif. jangan salahkan takdir dan Tuhan bila ada musibah yang melanda kita. musibah tu sebenarnya ujian untuk kita dan secara tak langsung ujian tu adalah proses untuk  menambah baik apa yang kurang dan membetulkan apa yang tak betul.. contohnye kan.. kita ada masalah kena tipu dengan member baik RM10 ribu.. dari masalah tu akan timbul tindakan kita untuk lebih berhati-hati dan jangan mudah percaya sangat pada kawan..haha.betul tak? macam tu jugak dengan putus cinta. hey ! putus cinta tak semestinya putus jodoh ok?! time kita putus cinta tu la kita akan ingt benda yang baik dan buruk sepanjang hubungan korang tu kan..nasihat aku, lebih baik kahwin terus kot.bila dah kahwin xde makna da nak putus2 ni..nak putus kenapa kan? kita dah sah dalam satu ikatan.


5) ceria-ceria la selalui.. jangan murung dan pasif sangat bila dah ditimpa musibah. mintak kepada Tuhan supaya kitalebih kuat dan diberi kesempatan untuk melalui hidup yang bahagia dan diredhai pada akhirnya.. ingat2 la Allah s.w.t selalu kepada yang Muslim. jangan time susah baru nak teringat tuhan..bila kita lupa tuhan tu yang Tuhan bagi ujian teruk-teruk tu, supaya kita insaf diri dan sentiasa beribadah kepada Allah taala.

sekian sahaja..nak balik kerja da..salam.

SANDAL BIRU NI RM19.90 AFTER LESS

SALAM SEJAHTERA KEPADA SEMUA SAHABAT MEERA



Ingat lagi tak sandal yang I cerita kelmarin  berharga RM19.90 after less tu?  ni la sandal tuh !
(ok..kite upload dulu....)


Ha...ni la sandal tuh.. sandal ni namenye Relaxtion Sandal Silklite yang kata nya good for health. Sebenarnya aku tak percaya pun dengan keberkesanan sandal ni. Kata kak saler tu..sandal ni boleh mereleaskan tension, menbuang toksik ? apa tah lagi, aku tak fokus pun dengan akak tu cakap. masa kak saler tu bagitahu aku macam tu, rasa nak tanya macam mana sandal yang hanya dipakai di kaki dpat membuang toksik? bukan kita makan ubat nak buang-buang toksik nih.. nak tergelak pun ada kalu fikir lima kali..


kak saler tu cakap lagi, sandal ni fungsi dia sama ja macam kita pijak2 batu sungai tu.. refleksologi ek name treatment tu? mulanya tak nak beli tapi teringat mak kat rumah, bukan apa, saja la nak bagi mak hadiah..aku pun beli dua. satu untuk aku, satu untuk mak.. sepertinya aku cakap macam tak serupa bikin la kan.. gaya macam tak nak tetibe order 2 pasang terus ! 

kalau perhatikan betul2, permukaan dia berbentuk bulat dan sedikit jarang antara satu sama lan..lagi satu, tak rata. ada tinggi, ada rendah permukaan dia. kak saler tu cakap memang permukaan di macam tu supaya kita terasa kesan bila pakai sandal ni... ok, campur dengan hari ni, baru dua hari la aku pakai sandal ni..

kesan dia?? ok, dua malam ni aku rasa tapak kaki aku seperti diurut-urut, terasa sakit tapi best !.haha. then untuk dua malam ni, memang badan keluar angin..tak kira la melalui sendawa ke ape ke kan. mungkin  jugak tu kesan bila pakai sandal ni. release tension? ntah la..sebab aku tak tension pun. huhu.  Kaki pun dah tak lenguh2 and dah tak kebas dua hari ni..yela, duk lama-lama atas kerusi kat ofis tu yg selalu kebas dan lenguh jadinya...

Tapi..aduhh !aku baru tersedar..actually, seperti nya aku di pukau ! hahaha. kenapa aku tak mintak balance duit aku ritu? dan kenapa kak tu tak bagi balane duit aku walaupun baki hanya 20sen?? 20 sen pun, bleh pakai untuk tuang petrol ape..haha. harga sandal pada template tu pun tulis RM19.90. kononya harga asal sandal ni RM59 !! hoho.memang mahal aku asa. tapi akak tu macam kira sandal tu harga RM20..sepasang..hurm..tak pe la. Halal kan je..


sandal ni..hehe.macam kelakar pulak..kemain lagi di isi dalam kotak. kalau sandal lain tak ada makna nye dalam kotak..bungkus plastik je..aku suka sandal ni sebab nampak macam style je tapi Aiman cakap sandal tu  macam makcik2 pakai je.. ada ke patut. ok..kesimpulan nya, berpuas hati sebab ada kesan positif.. lagi satu..sandal ni just ada jual untuk dua saiz je..saiz M dan L. ok..tu je yang aku nak cerita..lain kali cerita lain pulak..salam.

BOSANNYA TENGOK BLOG DIA NIH !!

SALAM SEJAHTERA KEPADA SEMUA SAHABAT MEERA

Haha..bosan ke? well..bosan dengan blog sape sebenarnya? ada orang cakap dia bosan tengok blog saya ni.. so, nak kan kepastian..saya buat servey dengan dua orang adik perempuan saya. macam-macam dorang kene inteview sampai muka masing-masing dah macam muka nak nangis..alolo..cian pulak.
so, saya tanya mereka..apa yang tak best dengan blog Sahabat Meera ni? si kakak kepada adik cakap' ok je..jangan layan sangat dorang. lain orang lain taste..' ok, boleh diterima tapi.tak kan tetamu nak datang rumah, kita layan mereka dengan cara yang tak elok kan..macam tu jugak dengan tetamu Sahabat Meera. ok, adik yang ke-2 ni pulak cakap... 'blog ko ni tak ada nak update cerita baru ke? cerita pasal diri ko ke....??' hurm...ok, koi tak menulis ikut isu semasa dan belum berhajat nak bercerita tentang hidup ini tapi koi tulis ikut sesedap rasa dan suka.



ok la..ok la..budak meow kat atas ni pun bosan jugak.. tapi, insyaAllah..dari masa ke semasa blog ni akan di decorate..di construct, di renovate, di upgrade, modified..dan pe benda lagi la supaya lagi best dari sekarang.. biasa la hidup bujang so tak de story sangat..katenye ! haha. pape pun.. jangan la bosan-bosan gitu.kalau ada pape idea bagitahu la..... 

#hari khamis 12092013..oh ye! saya ada beli sandal baru hari ni..sandal warna biru berharga RM19.90 after less ok! haha.nanti saya upload. sandal untuk release tension kate saler tu td..


rosakk giggi !! makan sweet banyak2.



SYARAT USTAZ AZHAR IDRUS UNTUK BERLAKON FILEM


SALAM SEJAHTERA KEPADA SEMUA SAHABAT MEERA

Awak seme dah tahu belum Ustaz Azhar nak berlakon filem?? ha..ni buktinya. 

tengah shooting..hehe. sumber


Tayangan filem pertama Ustaz Azhar ni akan berlansung pada 28 November 2013..ha, pe lagi..jom la pecah panggung..hohoho. Turut membintangi filem arahan Pierre Andre ni adalah kumpulan Shiro, Zalif Sidek dan Along (Raja LAwak) .Filem terbitan Metrowealth ni berunsurkan islamik dan dakwah yang pasti mendapat sambutan ramai... OK, jom kita dengar apa syarat-syarat yang dah ditetapkan oleh UAI kite nim untuk berlakon filem...  




SYARAT USTAZ AZHAR IDRUS BERLAKON FILEM..




PERTANDINGAN BONSAI PERINGKAT KEBANGSAAN 2013

SALAM SEJAHTERA KEPADA SEMUA SAHABAT MEERA

Pada 7 September 2013 baru ni, hari Sabtu koi pergi ke Kuantan Parade untuk membayar broadband si adik..kebetulan pulak hari tu ada pameran pokok bonsai.. ingatkan betul la pameran rupanye Pertandingan Bonsai Peringakt Kebangsaan sempena Hari Kemerdekaan baru ni..

Sambil2 koi nak bercerita pasal bonsai ni, kita tengok pokok2 yang dipertandingkan pada hari tersebut yek..
Bonsai ni bukan sejenis pokok sebenarnya tapi...ok, koi nak bercerita pasal sejarah Bonsai ni..



BONSAI sebenarnya kata nama bagi seni menanam pokok dalam bekas. Asal usul nya datang dari negara China yang dipanggil Pen Zai dah lebih dari 2000 tahun dulu..ha..lama dah kan ? kalau zaman dulu2, golongan elit atau orang kaya je yang ada Bonsai ni dan dijadikan hadiah yang mewah untuk diberikan kepada golongan depa jugak..



lama-kelamaan semasa zaman Tokugawa seni bonsai ni dah berkembang di negara Jepun dan orang Jepun sebut Pen Zai ni sebagai Bonsai ( pokok dalam bekas )..kesimpulan nya bonsai ni adalah bahasa Jepun la kan.. Tapi di Malaysia kita ni ada jugak yang panggil bonsai ni Pokok Bantut..



ok.. pokok apa je yang sesuai dijadikan pokok bonsai ni ?? menurut satu laman ni, dalam laman tu cakap pokok yang sesuai dijadikan bonsai adalah pokok kesinai, pokok asam jawa, pokok kemuning, pokok cucur atap, pokok ara dan pokok melati.. ha, ape lagi ?..g cari pokok2 tu cepat pelihara jadi bonsai..
pokok bonsai ni, kalu nak tahu ada yang berdaun dan ada yang tak berdaun..so jangan pelik la kalu jumpe bonsai yang pelik2 tu..haha


tengok ni..bonsai tak ada daun. dapat gold award n excellent award la tu..


Makin tua bonsai makin bernilai ok..selain struktur dia yang unik..sampai sini dulu...nanti koi post benda lain pulak.. salam.




















DIPLOMA PENGAJIAN PENGURUSAN PERNIAGAAN (UPDATE)

SALAM SEJAHTERA KEPADA SEMUA SAHABAT MEERA

kepada sahabat yang tercari-cari bahan rujukan atau nota untuk subjek dlm Dip. Pengajian Perniagaan (pengurusan) SILA KLIK LINK DI BAWAH YE.. kadang-kadang ada yang tulis di ruangan komen untuk dapatkan tips atau nota-notatapi dah terlewat sy nak reply.. ok, sekarang senior nak bagi tahu, kena rajin research untuk dapatkan ilmu.. TERIMA KASIH.. good luck untuk study korang :)


  • SILA KLIK PADA LINK ( TULISAN BIRU YG BERGARIS TU ) UNTUK CARI BAHAN RUJUKAN ...


#  ASSIGNMENT / PROJEK  LINK

# SUBJEK BANKING LINK  ( BLOGGER :  LECTURER EN. AZHAR FROM POLITEK. SEBERANG PERAI )

# LAIN-LAIN NOTA TAK DAPAT DIPOSTKAN KALI NI.. format laptop ritu so seme nota terhilang.. sob3 :(



GAMBAR BERGERAK ANIMASI...??

SALAM SEJAHTERA KEPADA SEMUA SAHABAT MEERA

Guna photoscape je.. oh ye..sila la klik pada gambar tu..seronok taw..heehe




KRAF TANGAN KETIKA BOSAN.. TERSERLAH BAKAT TERPENDAM

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA KEPADA SEMUA SAHABAT MEERA.

Alhamdulillah hari ni diberi kesempatan untuk meluangkan masa dengan berblogging. keje di tempat kerja dah tak ada, so..koi buat la kraf tangan.. cewah.. nak tengok tak?? ni ha.. malu nak tunjuk. tempat isi marker pen.. TARAAAA !!!


BAHAN2 : 

 # botol air recyle (kecik ke besar ikut suka)
# kertas ..tapi koi guna kertas catalog Mydin..keras sikit.hee
# gunting,/ pisau lipat dan  gam
# batang pensil




CARA BUAT :
/ potong botol air di bahagian tengah guna gunting or pisau lipat.. guna pisau lagi senang tapi hati2, nanti luka tangan



/ ambil kertas catalog dan gulung guna pensil..senang. guna gam untuk lekatkan kertas ketika digulung..





/ keluarkan pensil dari gulungan dan ulang step. gunting bahagian hujung kertas gulung tu supaya kemas.. gunting bahagian atas n bawah..


/ lekatkan catalog paper yang dah di gulung  tadi dengan kertas gulungan yg lain, mengikut saiz lilitan botol



/ lilitkan di keliling botol yg dah dikerat...basically ni lah hasilnya... bahagian atas tu koi dh tampal dengan kertas untuk tutup lubang2 kertas yg koi gulung tu..


/ hias ikut kreativiti masing2.. siap. .. jadi lah seperti gambar yg paling atas ni..

#nak isi benda lain pun boleh.. alat tulis ke, bunga ke.. ikut suka korang lah..

AKHIR SEKALI, SELAMAT MENCUBA.... DAN SELAMAT MENGGUNA BARANG RECYLE.
ANDA BERJAYA ANDA MEMANG KREATIF..hehe..salam.








KAU YANG TERINDAH

SALAM SEJAHTERA KEPADA SEMUA SAHABAT MEERA

( cerita yang mungkin terbit dari pengalaman atau sekadar rekaan. biar sahaja menjadi rahsia )

Dalam menjalani kehidupan normal, aku bukan lah terlalau bersosial dan tak jugak sombong. Ramai teman rapat akan cakap pada aku macam ni, "mula2 kenal shamirah muka macam sombong tapi bila dah kenal peramah je, suka melawak.."ok..sebenarnya aku tak kisah pun orang nak cakap aku sombong, sebab yang betul-betul kenal aku je tahu aku ni macam mana sebenarnya.

selama 23 tahun hidup ni..aku dh jumpa macam-macam orang. itu lah salah satu kebaikan kalau hidup merantau ni. luas pengalaman dan pengajaran.. aku ada ramai kawan baik perempuan dan ramai kawan baik lelaki even aku bukan la terlalu bersosial, teman baik tetap ada.

ok..sekarang aku nak bercerita tentang kawan baik lelaki aku..seramai....sebenarnya ramai tapi yang paling rapat ngan aku ada 6 orang. 2 orang dah lost kontek tinggal 4 sahaja. tapi tak apa, aku tetap anggap depa yang dua orang lagi tu kawan aku untuk selama- lama-lama nya..

ada beza kawan baik lelaki dan perempuan. depa yang lelaki ni sanggup buat ape saje untuk kawan-kawan dia.. bukan nak cakap yang perempuan ni payah mintak tolong. kadang2 member perempuan ni terikat dengan mak ayah.. kalau mak ayah tak bagi keluar rumah kita kene hormat la kehendak mak ayah dorang tu kan..  nak di jadikan cerita satu hari aku main ape tah name nye.. yang baling tiga biji bola sekali gus tu.. aku tak pandai. so, aku suruh member aku ni ajar aku cara baling n sambut bola tu. memandangkan dia sangat hebat bermain, aku nak jugak suruh dia ajar aku.. tapi masa tu, bola tak cukup tiga biji. apa yang dia buat? kawan aku ni cari bola sampai dapat. dia mintak dengan orang tu tak bagi, mintak dengan orang ni pun tak bagi.aku yang menyaksikan gelagat dia masa tu, sangat terharu dan kesian pun ada sebab dia mintak dengan semua orang, tak ada yang nak bagi sebab masing2 tengah syok main lambung2 bola tu.. Akhirnya, berjaya la dia mendapatkan 3 biji bola tu.. sangat respect sama dia.. dia akan cari bola tu sampai cukup semata-mata nak mengajar aku baling n sambut bola tu.. dia pun ok..selalu bagi aku semangat n nasihat. ayat yang tak akan aku lupa dia pesan, "walau apa-apa pun terjadi dengan hidup aku, jangan menangis..rajin2 belajar, kalau boleh lawan dia atau sama2 dapat PHD.. maklumla dia ni budak pandai. yang aku tahu, sekarang dia belajar di UIA Gombak.. thanks to Amir.

haha..ni la game tu.. juggel ek?

kawan aku yang kedua. masa aku study kat kolej di cheras, memang aku baik dengan dia. pergi mana-mana mesti bersama. bukan kami berdua tapi berempat. kami empat orang ni, memang aku rapat sikit dengan Lokman. selalu makan sama-sama. study sama-sama. jalan sama-sama..apa lagi? nak p tandas pun, dia akan tunggu aku, dan aku pun akan tunggu dia. nak cakap lagi sekali, bukan hanya aku dan dia ye tapi kami berempat cuma ngn lokman ni aku lebih rapat berbanding yg  2 orang lg. kalau aku balik Kuantan, cuti sem..mesti lokman teman aku.. dia tak bagi aku jalan sorang2.. beg baju aku pun dia pegangkan. setiap kali aku nak balik kuantan mesti die teman aku ke Stesen  Bus Pudu. kite orang banyak share problem.. habis kelas kiteorang tak balik terus tapi melepak dulu borak2 bagai. pernah aku seperti di mark sampai ada yg jeling2 kat aku,buat2 terlanggar bahu pun ada oleh sesetengah perempuan kat kolej tu sbb dorang ingt aku n lokman berkapel.. oh no ! we just best friend..sebab si lokman ni ramai jugak peminat, tapi sekarang tak tahu la cane dengan dia? ok ke tak? sihat ke? buat ape sekarang? aku memang tak dengar khabar dia da.. facebook dia jarang sekali die on.mesti dah lupa password kot. no phone? hurm.. no phone die hilang la...

then..aku kat kolej tu sekejap je..belajar untuk satu sem pastu pindah study kt Penang lak. dalam Poli mase tu, aku ada 2 orang kawan baik lelaki. Masing2 selalu bersusah payah untuk aku. Thanks bro. aku menghargainya... Sampai sekarang masih lagi contact. Shah dan Lan. lagi sekali nak bagitahu, aku bukan perempuan yang suka bersosial ok tapi bila dah mula rapat, aku akan rapat sangat dengan sape2 je lah yang sudi. Terlalu banyak kebaikan yang mereka buat sampai aku tak boleh nak cerita dan kira? bergaduh? mesti lah pernah.. bukan bergaduh bertumbuk tu..tapi seakan-akan macam putuskan persahabatan, tapi yeah..kalau dh best fren tetap jadi best fren.. lagipun aku tak suka nak berpecah belah.. kalau masing2 ada buat silap, kita maafkan kan je la...tak rugi memaafkan. Dengan mereka berdua ni, aku xde rahsia..lagipun benda2 yang aku cerita tu bukan hal besar pun..sebenarnya hidup aku tak ada rahsia la..hahaha..tak ada apa  nak disembunyikan..sebab..tak pernah buat hal? yela tu..


siapa lagi? ok. yang ni namenye Sedi. Dia selalu confius dengan hidup dia.. yang tu la aku dapat perhatikan. Seorang yang sangat2 baik dan caring. bukan dengan aku je tapi dengan semua orang. kalau aku ada emegency memang Sedi selalu ada. Sekarang dia plan nak berkahwin, tapi hati dia terlalu berdebar2 nak meluahkan hasrat tu kat mak ayah dia..haha..sedi..sedi..all the best man !!  tetibe die cakap perempuan yg die kenal tu macam tak sesuai dengan dia plak??? ish3.kalau dah kahwin nanti tak dapat la aku nak ngusik dia lagi..biasa nya aku dan Atikah (kawan sekolah sedi dan kawan sekerja aku..kebetulan sama-sama kenal) akan usik die, buli dia cukup2... :)

#persamaan kelima-lima kawan aku kat atas ni adalah..mereka suka bergaul dengan orang-orang tua dan masih2 ada masalah dengan cinta..masalah macamana?? nak cari bini tapi terlalu muda nak cari awex plak  tapi tak jumpa2 yang setia.. semoga korang jumpa perempuan yang comey macam aku..hahaha.. terperasan sikit tak pe kan..lalalala.


lastly..siapa? kenapa aku tak masukkan yg ke-6 ni dalam kelompok2 diatas?? sebab yang terakhir ni lain dari mereka kat atas2. namanya Aiman. kawan baik aku dan merangkap orang yang nak aku jadikan ketua keluarga aku nanti.. hehe.. boleh ke Aiman tu? Aiman...bila aku ada masalah, masalah aku settle bila ada Aiman.. even dia tak ada dekat dengan aku, sebab dia rajin keje luar tapi dia tetap akan tolong aku walau macamana sekali pun. Yeah..boleh dikatakan aku hari-hari gaduh dengan dia. kenapa gaduh hari2? sebab bila bergaduh..esoknye aku dah buat macam hari semalam tak ada apa-apa berlaku..then timbul plak masalah baru hari ni..then gaduh lagi...macam tu la hari2 yang seterusnya.. Bukan gaduh besar pun. Kadang2 sampai aku terfikir..dah lama tak gaduh ngan Aiman..haha. nonsense !! Cuma aku harap siapa-siapa yang baca post ni, doakan la supaya perancangan aku n aiman berjalan lancar.. :) Dia tak suke bergaul dengan oran tua tapi pandai bergaul dengan orang tua, yang kelakarnya, aku ase perangai Aiman dah jatuh ke aku dan perangai aku dh jatuh ke Aiman..paham tak? rasa macam bertukar perangai lak kite orang ni..

cukup 6 orang teman baik aku. hope aiman tak jeles bila terbace entry ni..lagipun awk kenal dengan siapa saya berkawan sekarang kan?? hee.. pls, percaya kan saya.. :) oh ye..kawan perempuan terlalu ramai..always ingat mereka dalam doa walau jauh dimata. Semoga kalian bahagia dengan hidup kalian.. peace !!


PRODUK TERBARU 2013

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua sahabat meera.

Pernah dengar rumpai laut dan beras boleh mencantikkan  kulit? Orang Jepun nak cantik pun mereka guna beras sebagai asas kecantikan..betul kan? 
Ok, saya nak memperkenalkan  pula produk sabun collagen yang diasaskan sendiri oleh Puan Marsaliza Omar yang berasal dari Kuantan, Pahang.

Sabun Collagen ni baru je dipasarkan pada bulan Jun 2013 yang lalu..so, memang pengedar amat2 diperlukan la untuk mengembangkan produk ni.

Ni dia sabun tu. Sabun Beras Kolagen


Antara Kandungan sabun : beras,rumpai laut, vitamin A , C , E, Air zam-zam. 

Memang selamat digunakan. Siapa yang tak percaya dengan khasiat air zam-zam?? meh sini nak dussh sekali. Saya sendiri dah cuba dan tengah pakai sabun ni. Sesuai untuk semua jenis kulit, boleh digunakan di badan dan di muka. Perubahan positif bila menggunakan sabun ni, kulit saya lebih lembut, kulit makin cerah aka makin putih la senang cakap, kulit muka dah tak berminyak, parut pun dah makin pudar dan paling penting, jerawat pun dah segan nak tumbuh kat muka saya ni. Kesan negatif xde ok..

Saya sendiri  nak tulis pasal sabun ni sebab saya berpuas hati sangat-sangat dengan sabun ni. So,kalau ada siapa2 nak cuba sabun ni boleh bagi tahu saya..komen boleh,pm kat chat box pun boleh.. 

Apa yang penting, orang Melayu muslim adalah pengasasnya dan  dibuat sendiri formula sabun ni..sekarang sabun beras kolagen ni dah didaftarkan di SSM  dan nama berdaftar Sabun Beras Collagen ni,   One MZL Natural Beauty Soap.

Kalau ada masalah kulit berminyak even berminyak sikit pun lebih baik kita cegah jangan bagi berminyak langsung.. Jerawat halus2 pun boleh hilang bila pakai sabun ni. Jangan risau ye..saya dah tanya owner sabun ni sendiri..selamat digunakan untuk baby,ibu mengandung... untuk en suami pun selamat..bukan terhad untuk perempuan je ok..  

Lagi gambar sabun ajaib ni.. 


Sabun ni cantik sebab bentuk love and warna sabun ni pun cantik ditambah pulak bau dia yang wangi..hehe.

Perubahan selepas seminggu pakai sabun ni..secara tak langsung saya menjadi testimoni nye... :) 
Nampak lain tak?? Ok la..kalu korang bukak lptop korang macam cacar marba je post ni mintak maaf ye,sbb sy post guna enset je... Salam Ramadhan :)

KERJA KOSONG SESI OGOS 2013 @ PAHANG

Assalamualaikum dan salam sejahtera.. 

Kerja Kosong untuk anda yang 🌟serius mahu bekerja 🌟tidak mengenal erti penat dan jemu 🌟mempunyai kenderaan sendiri diutamakan 🌟 dan paling penting kepada anda yang mahu memiliki gaji yang lumayan

bukan nak kata la kan..kawan saya tiga bulan kerja bahagian sales ni dah boleh angkat kereta sebijik.. dah boleh camera DSLR yang nilai mencecah 5 angka.. apa lagi? macam2 la kelebihan yang beliau dapat. boleh tengok slip gaji beliau kalau tak caye. tapi..kenapa saya tak join?sebenarnya saya pernah join kerja bahagian sales ni cuma disebabkan keluarga saya pun ada business sendiri so kerja ngan ayah pulak la.. 

Jawatan kosong ni terbuka sepanjang tahun. lagi ramai join lagi bagus. apa-apa pertanyaan dan kalau betul2 dah berminat Sila hubungi En. Aiman dengan segera ditalian 0145159168

bye...jumpa lagi. salam.

JALAN SEHALA DI KUANTAN

SALAM SEJAHTERA KEPADA SEMUA SAHABAT MEERA

Aih, pagi tadi orang Kuantan kecoh duk bercerita pasal jalan sehala kat Kuantan.. ape cerita ni?? ok..ni cerita dia..

Petikan dari portal Rasmi MPK : Bagi meminimumkan masalah kesesakan lalulintas di pusat bandar, perubahan jalan dua hala kepada sehala akan dilaksanakan secara percubaan  bermula pada 22/07/2013  sehingga 21/10/2013 bagi sebahagian jalan iaitu Jalan Wong Ah Jang, Jalan Tun Ismail, Jalan Beserah, Jalan  
Teluk Sisek, Jalan Besar, Jalan Gambut & Jalan Merdeka. Tengok peta laluan jalan sehala kat sini.

Sebenarnya hal ni dah lama di maklumkan pada umum, Utusan online pun ada keluarkan berita ni pada 14 Jun 2013 yg lepas tetapi, sbg rakyat dan penduduk tetap Kuantan, agak terkilan la.. (nak masuk part luahan hati dah ni) pagi-pagi pergi kerja tengok keadaan lalulintas yang tidak dikawal amat menyedihkan dan menyusahkan pengguna jalan raya. Saya faham, hari ni 22 Julai 2013 adalah hari pertama 'eksperimen' dijalanankan ke atas penduduk Kuantan khususnya. Mungkin sebab itu kawalan trafik tidak dilakukan lagi semata-mata mahu menguji sejauh mana keberkesanan eksperimen jalan sehala ni. 

Namun, bagi pendapat saya, kawalan trafik harus dilaksanakan untuk permulaan, bukan bertugas sebagai pemerhati tetapi bertugas sebagai pengawal jalanraya bagi memudahkan lagi pergerakan kenderaan. Bayangkan, jalanraya yang telah dibuka menjadi 4 laluan sedangkan pengguna jalanraya tidak dimaklumkan atau tidak di ingatkan untuk berada di laluan yang betul. Kesannya, berlakulah huru-hara di tempat sendiri dimana pengguna jalan raya yang berada di barisan ke-4 mahu masuk simpang ke kanan dan pemandu dilaluan pertama dan kedua mahu meneruskan perjalanan ke hadapan. 

Harapan saya, semoga eksperimen untuk mengurangkan kesesakan lalulintas ini berjaya dan berjalan dengan lancar dan akhirnya menemukan jalan penyelesaian yang terbaik untuk mengatasi masalah kesesakan yang semakin teruk dibandar Kuantan. (luahan hati tamat..lega rasa dah terluah kat blog sendiri)

Pendapat saya lagi, sepatutnya kenderaan yang semakin bertambah dijalan raya di selesaikan dengan penambahan pengankutan awam, atau penduduk mengambil inisiatif  berkongsi kenderaan, atau penambahan pembinaan jalan baru seperti flyover, jambatan atau bypass tapi apa yang saya lihat selama ni, struktur jalanraya di Kuantan seolah-olah tidak akan ditambah kerana jalan yang sedia ada seperti sudah mencapai persediaan menangani kemungkinan kesesakan jalan raya untuk 100 tahun.

ok la..setakat ni sahaja. jika tak bersetuju atau berlainan pendapat boleh la share dgn saya. Saya luahkan disini krn saya sayang tempat lahir nya saya dan saya masih kekal berada di Kuantan, mejadi rakyat yang ingin menhabiskan sisa hidup juga di Kuantan. salam Ramadhan.. :) 

CUBAAN KALI PERTAMA NAK BERNIAGA ONLINE

SALAM SEJAHTERA KEPADA SEMUA SAHABAT MEERA


ada sesiapa yag berminat nak beli? saya ada jual barangan eksesories wanita and baby.. nak dekat raya ni masa ni la nak melaram dengan anak kandung anak saudara anak angkat anak jiran..ha..semua la. cepat2 order ye. saya dah berjaya menjual untuk hari pertama berniaga sebab promot kan insan2 terdekat dulu... seronok 1st time berniaga dah ada customer :) Alhamdulillah



nak tengok lagi banyak barang jangan segan2 singgah ke beetlebugonlineshop.blogspot.com ye... TERIMA KASIH !!