TIKET KE SYURGA

SALAM SEJAHTERA KEPADA SEMUA SAHABAT MEERA


cik isteri   :  abang tahu kenapa saya suka abang ? 
en. suami  :  sebab abang hensem ke?  
cik isteri   :  haha.tak,sebab abang ada tiket.  
en.suami   :  tiket ape?abang mana ada apa-apa tiket.  
cik isteri   :  ada la..pada abang ada tiket saya nak ke syurga  
en suami   :  jadi?  
cik isteri   :  kalau abang redha dengan saya, insyaAllah..saya dapat la tiket tu  
en. suami :  ok, kalau sayang jaga solat,jaga puasa, jaga aurat dan maruah sayang, dan yang paling penting mesti taat dengan abang taw..baru abang akan bagi tiket tu pada sayang.  
cik isteri   : abag pun sama taw  
en suami  : aik..apa pun terkena jugak?  
cik isteri   :tak la abang.. abang pun kena ingat tiket abang pada mak abang.  
en suami  : ohh..terima kasih. insyaAllah, selagi abang masih hidup, mak abang, sayang tak akan abang abaikan.. jom sayang, solat sama-sama.  
 cik isteri   :   :)






PERNIAGAAN YANG PALING MENGUNTUNGKAN

SALAM SEJAHTERA KEPADA SEMUA SAHABAT MEERA

pagi ni aku blur saangat dengan ejaan untung..betul ke ejaan mengungtungkan ni? dulu, pernah pergi kem usahawan.boleh kira orang yang bagi ceramah masa tu orang yang berjaya la..jutawan senyap.aku lupa betul nama encik tu. beliau ada bagitahu kami, antara perniagaan yang menguntungkan tu ada empat perkara.
jual ubat, jual baju, jual makanan, dan jual barang kosmetik.. aku pun rasa betul jugak.tapi tu semua memerlukan modal yang besar kan.

so perniagaan apa yang tidak memerlukan modal yang besar? perniagaan melalui internet?? tapi mesti kena ada produk nye jugak kan?kalau cakap buat blog, upload video tu adalah perniagaan yang menguntungkan, mungkin 50/50 je..kalau ada hasil pun mungkin yang tu boleh dikatakan pendapatan tak tetap..

pendek kata, kalu kita nak mulakan perniagaan, perniagaan tu adakah akan bertahan lama, ada pelanggan yang berterusan atau berantai, produk tu menarik minat golongan mana? dan yang paling penting mudah.bukan mudah untuk kita tapi mudah untuk pelanggan la.. so. aku setuju sangat dengan 4 perniagaan yang menguntungkan yg aku tulis kat atas tadi..

jika aku diberi pilihan, aku akan menjual air..air paling laku n paling sedikit modal nya.huhu.betul la kawan2..ce jawab persoalan ni..korang sehari berapa kali minum air??ha..mesti banyak kali kan.member aku ada yang berniaga air.laku kot..masyukk.kalu buat air sedap, hari2 kita rajin berniaga..laagi la ramai orang datang kat kedai kita tu...

lagipun, Nabi  S.A.W  pun amat2 menggalakkan aktiviti perniagaan ni.yang pasti, wajib HALAL ok..
nanti koi buat entry lain plak..pasal berniaga ni..salam.



DESIGN HEADER GUNA PHOTOSCAPE JE

SALAM SEJAHTERA KEPADA SEMUA SAHABAT MEERA

pening kepala..duk fikir mcm mana nak cantik kn header blog..bila tanya sahabat aen aisyah, so..koi dh dapat jawapan nye..hehe.senang je rupenye nak design header ni..

1) pertama sekali, kalian perlulah ade software photoscape.sebenarnye koi tak berapa mahir guna photoshop..so bila tak ada photoshop, guna photoscape pun jadi la.. kalu nak install photoscape,boleh klik sini ye..

2) jom kita mula kan.. nak??dah install siap photoscape, korang klik la photoscape tu..then.. follow jeape yg koi buat kat bawah ni ok...jgn lupa tekan klik untuk zoom

klik pada editor

tekan menu > new photo

bila klik kat new photo, adjust la weight, height, dan colour nye..saiz header blog koi yg tu la..

ok..settle seme, klik petak photo lak,nanti dia akan keluar yg mcm koi tunjuk dlm gambar ni

ok..gambar dah dipilih..nak letak photo ke2dibelakang photo pertama, klik pada bawah arrow yg koi buat tu.

dah siap design..boley la save > tekan save as..then tekan je ok sampai habis


3) boleh lah upload header aok mer tu kat bahagian layout, dan klik pada edit bahagian header..ha, jadilah header mcm koi punyer ter..ataupun lg cantik dr koi lg header aok mer tu.selamat mencuba ye..

BANJIR DI KUANTAN 24 DISEMBER 2012

SALAM SEJAHTERA KEPADA SEMUA SAHABAT MEERA

aih..kalu duk bercerita pasal banjir ni, memg tak kan habis..pesanan penaja, jagala keselamatan diri dan keluarga sebaik mungkin..sebab ade kes orang hanyut dek banjir di rumah jumpa di sungai amazon (haha..ayat shiro maharajalawak..rase nye xde la tepat sngt ayt tu) pape pun..aok mer tengok je la banjir kilat di Kuatan sejak dari 12 tgh hari td..skrg dh pukul 3.39pm, hujan pun semakin reda, air banjir pun semakin surut..kite roll vt..

tak sure la kat ne..sumber dr fb

depan kamdar kuantan

area megamall kuantan

di terminal makmur kuantan

simpang kuantan-kemaman, tg muhammad

perumahan semambu

cowboy Kuantan

Ya Allah..hurm

parking ECM

sampai kan ade yang redah je atas batas tu..

sekarang ni..di saat koi menaip ni..ujan semakin reda..dan air di bandar Kuatan dh surut :)

MY NEW MINE..

SALAM SEJAHTERA KEPADA SEMUA SAHABAT MEERA

musim hujan sekarang, tak lama lagi musim banjir lak..eh, ape dia?kenapa tukar warne blog?ehe..saje je nak ubah selera..dulu hijau je penuh dalam ni..sekarang nak tukar purple lak..jangan risau..jangan takuuut, warna hijau masih lg menjadi warna kesukaan beta.

ade sedikit perubahan dalam blog ni..kalu dulu dalam list blog sahabat, kalau korang tengok panjang berjela kan..ha, sekarang tak dah..i dah ada cara baru.sumbat je semua blog sahabat dalam kotak scroll..ape lg yg lain??setakat ni, ni je la yang lain..in sha Allah akan datang bertambah2 lain blog meera ni...
jaga diri..jangan kasi demam.nanti nak p keje xde semangat mcm cik abe kite tu..haha. salam.

pelik sungguh...

assalamualaikum...
selamat hari Ahad,selamat petang pada rodong2..

ape khabar lak hari ni??hope semua sihat -sihat je k.ari ni nak post something about pelik or weird or strange??
koi jadi pelik bila..........

bila orang marah die akan cekak pinggang,bulat kan mata.. biasa nya mak-mak je yang buat macam ni..orang lain pon ada jugak la..

pelik rasa bila waktu malam mesti orang masuk tidur,jadi mengantuk..kenapa bukan waktu siang  ataupun masa tidur tu tak kira waktu pon..

bila orang buat lawak atau ada benda yang melucukan mesti orang ketawa..kenapa tak menangis atau tak buat apa-apa pon..(tak ada perasaan..)

apa lagi yang pelik??

ha..kenapa orang takut hantu??bila tanya pernah jumpa hantu ke tak..tahu pula dorang,tak pernah jumpa hantu pon sebenarnya..

kenapa ada orang tu kalau dapat malu,mesti muka merah..tak pon telinga merah..macam kawan kelas aku...kalau dia malu, telinga dia jadi merah..

kenapa pula..bila ada orang terluka..terkena paku ke, jari terkepit pintu..mesti sebut "aduh.." kenapa tak sebut eh..wah..ataupun aik?? haha..

sebenarnya,semua tu ada sebab nya..mungkin juga sebab nya dah menjadi ikutan turun temurun.. macam perkataan "hello.." bila mula cakap telefon ataupun said "bye.." bila nak berpisah ngan kawan-kawan or siapa-siapa pun.. pernah terfikir tak kamu semua macam mana benda tu semua bermula..




































HIMPUNAN KATA-KATA USTAZ AZHAR IDRUS

SALAM SEJAHTERA KEPADA SEMUA SAHABAT MEERA

sebabkan terlalu minat dengan ustaz azhar ni, koi kumpulkan sedikit sebanyak kata2 yang disampaikan oleh uai.. (seme nye koi cari kat dlm internet..xde copyright punye) ustaz ni die tak berucap ikut suke mulut die je, semua nye ada nas n dalil  yang sah...tak caye ce tanye uai.beliau boleh tunjuk dari sumber kitab mane die rujuk segala.. wasalam..













KENAPA KITA DILARANG TIDUR MENIARAP?

SALAM SEJAHTERA KEPADA SEMUA SAHABAT MEERA


Tidur  - rutin harian manusia yang dikurniakan oleh Tuhan untuk kita rehatkan badan dan mengembalikan tenaga setelah seharian membanting tulang untuk dapatkan rezeki.

Firman Allah , “dan antara tanda kekuasaan-Nya adalah tidurmu di malam hari dan siang hari usahamu mencari sebahagian daripada kurniaan-Nya. Sesungguhnya pada yang demikian terdapat tanda-tanda bagi kaum yang mendengarnya. (Ar-Rum 30:32)

Pada suatu hari Abu Zar menceritakan, “Nabi pernah berjalan melintasi aku, ketika aku sedang berbaring meniarap. Nabi membangunkan aku dengan kakinya sambil bersabda: “wahai Junaidab (Abu Zar), sesungguhnya berbaring seperti ini adalah cara berbaringnya penghuni neraka.” (Riwayat Ibnu Majah)Pada hari yang lain pula Nabi s.a.w melihat seorang lelaki tidur sambil meniarap, lalu Nabi bersabda, “inilah cara berbaring yang dibenci Allah s.w.t.” (Riwayat Tarmizi)

Bukti kajian saintis 

  • Saintis Islam, Dr Zafir al-Attar – tidur secara meniarap akan mengalami kesukaran untuk bernafas kerana beratnya gumpalan belakang badan yang besar menghalang dada dari mengembang dan mengecut. Ia juga boleh menyebabkan kesukaran bernafas sehingga menggangu jantung dan otak.
  •   Intermountain Spine Institute (1999) pula menyimpulkan  tidur meniarap boleh  menimbulkan tekanan dibahagian belakang dan leher seseorang, juga boleh menyebabkan serangan sakit urat saraf dan otot.
  •  

 Jom ikut cara Nabi tidur..

Imam Ibnul Qayyim berkata, “ adalah Nabi tidur dengan berbaring ke kanan dan beliau meletakkan tangannya yang kanan dibawah pipinya yang kanan.” 
  •   Nabi s.a.w suka tidur mengiring ke kanan
  •   Kadang2 Baginda tidur secara menelentang
  •   Tidur beralaskan bantal yang selesa
  •   Meletakkan tangan dibawah pipinya
  •  Sentiasa berzikir sehingga baginda tertidur.
baby ni comey ngat

Dr. Zafir al-Attar berkata tidur yang terbaik adalah kedudukan tidur mengiring ke kanan kerana paru2 kiri lebih kecil dari paru2 kanan. So jantung akan menanggung benda yang lebih ringan. Hati pulak dalam kedudukan stabil dan tidak tergantung.perut akan bertenggek diatasnya dengan baik untuk memudahkan mengosongkan makanan dari perut selepas proses penghadaman. Wallahualam…

THE END OF THE WORLD DECEMBER 2012

SALAM SEJAHTERA KEPADA SEMUA SAHABAT MEERA

Good morning everyone..last night my dearest .. sent me a text message about December 21st 2012..honestly, i am blank about this haunted date. what?! the end of the world?? ok, this morning i try to google about December 21st.. This date has become the most anticipated date of our time..yeah, every single people start talking about December 2012 and they just dont know what to believe anymore.. In their mind  right now just only have two questions. first, should we prepare to live or should we prepare to die?

mukadimah je bahasa Inggeris tu. skrg aku nak cakap kut Melayu plak. dengar ye sahabat2 sekalian.. hari kiamat tu, private and confidential.. xdak sapa yang tahu bila datangnya kiamat tu kecuali?? hanya Allah s.w.t.

Firmannya ;

MEREKA BERTANYA KEPADA MU (WAHAI MUHAMMAD) TENTANG HARI KIAMAT,BILAKAH MASA DATANGNYA?KATAKANLAH,SESUNGGUHNYA PENGETAHUAN MENGENAINYA HANYALAH ADA DI SISI TUHANKU,TIDAK ADA SESIAPAPUN YANG DAPAT MENERANGKAN KEDATANGANNYA PADA WAKTU NYA MELAINKAN DIA. (HURU HARA) HARI KIAMAT ITU AMATLAH BERAT LAGI MENGERUNKAN MAKHLUK MAKHLUK YANG ADA,DILANGIT DAN JUGA DIBUMI,IA TIDAK DATANG KEPADA KAMU MELAINKAN SECARA MENGEJUT.MEREKA BERTANYA KEPADAMU SEOLAH OLAH ENGKAU SEDIA MENGETAHUINYA, KATAKANLAH, SESUNGGUHNYA PENGETAHUAN MENGENAI HARI KIAMAT ITU ADALAH DISISI ALLAH TETAPI KEBANYAKAN MANUSIA TIDAK MENGETAHUI (SURAH AL A’ARAF AYAT 187)


aku cuma ada dua soalan je,, pada siapa kita percaya..dan pada siapa kita beriman? kalau nak kata kiamat tu jatuh pada tahun 2012, itu sekadar ramalan. sedangkan Allah s.w.t dah ada ceritakan tanda2 sebelum datangnya kiamat tu, Nabi Muhammad s.a.w pun  ada sampaikan pd kita  tanda2 nak datang kiamat tp..bila  tarikh kiamat tu berlaku baginda tak dak sebut..

kat bawah ni adalah peristiwa2 besar sebelum tibanya hari kiamat

1.    munculnya imam mahdi


2.    turunya Al-Masih Dajjal
maskot olimpik 2012 ni..

3.    turunnya Isa bin Maryam

4.    keluarnya Yajuj & Makjuj
gambaran yakjuj dan makjuj

5.    Matahari terbit dari Barat
dikatakan negara jepun mula bergerak ke arah barat (sedangkan jepun adalah negara matahari terbit) semenjak kejadian stunami
6.    keluarnya binatang dari perut bumi
hehe..gambar hiasan

7.    dunia diliputi kabus yang tebal
gambar hiasan

8.    Angin yang mematikan, diangkat Al-Quran & perkara baik

9.    hancurnya Kaabah

10.  api yang menghalau manusia


11  .ditiupkan sangkakala

kalau nak diikutkan tanda-tanda kecil kiamat semuanya dah nampak sekarang.. walau macamana pun, kita perlu ingat beriman kepada hari kiamat tu wajib..dan kematian tu hal wajib yg boleh datang menjemput kita bila2 masa pun..banyak2 kan lah beribadat, melakukan kebaikan..memperbanyakkan amalan2 soleh supaya kita tidak lalai dari tujuan sebenar kita hidup kat dunia ni,, iaitu beribadah semata2 kerana Allah taala.

Sabda Nabi s.a.w"Bekerjalah kamu di dunia seolah-olah kamu hidup selama-lamanya dan beribadatlah kamu seolah-olah kamu akan mati esok hari."






KISAH ZAMAN DULU

SALAM SEJAHTERA KEPADA SEMUA SAHABAT MEERA



ni la gaya kehidupan aku mase kcik2 dulu..asal melukis je mesti ada rumah kayu, pelangi, bukit, matahari..pokok kelapa..tp jadi pokok pisang lak.telaga tu saje nak tambah kasi penuh ruang.. pokok nya apa yang ada dalam lukisan ni, tulah yang selalu aku lukis dulu.

Masa kecik2 dulu, berangan nak tinggal kat rumah yang ada sawah padi.tak tahu kenapa..pastu, selalu berdoa supaya umur aku cepat jadi umur 18,19..20 tahun.siap buat plan..masa umur 18 tahun apa yang aku nak buat dengan hidup ni..
Masa dulu2 lagi aku dah berangan nak jadi businesswoman yang kaya raya.. boleh buat rumah bawah tanah.sebab senang kalu ade penculik or orang jahat masuk rumah, boleh menyorok kat rumah bawah tanah tu.. benda yang aku fikir2 kan selalu adalah keselamatan diri n keluarga.
Aku pun berangan2 nak jalan2 kat kuala lumpur..pulau pinang..yela, orang kaya n berjaya kan..mesti lah melancong kat mana2. Cuba teka, dapat ke tidak impian masa kecik2 aku tu tercapai??
Kalu nak ikutkan, aku xda rumah sendiri lagi..hehe.so simpan dulu angan2 tu..so, kat mana lagi negeri yang aku belum jejak? Just Sabah and Sarawak..mesti korang pun tak heran sebab mungkin sahabat meera yang lain dah pernah pergi Kota London, Mekah, Korea, Jepun  semata2 nak tengok pokok sakura kan..
Macamana aku dapat p merata2 tu? Tuhan maha kaya.lepas aku SPM, aku terpilih untuk join PLKN kat Cheneh, Terengganu..habis 2bulan 10 hari kat sana, aku sambung study kat cheras KL..kos akauntansi…huhu.sebelum tu aku tak berpeluang nak berjalan sakan kt kl sebab trun sane untuk melawat saudara mara n hantar kakak-kakak aku sambung study kt shah alam. Satu sem aka 6 bulan aku kt KL..aku tak sia2kan peluang pergi merata tempat kat area sana.

Habis satu sem, ayah aku suruh tukar sambung study kat politeknik Penang..s*%#.. aku tak nak mulanya.. tApi nak xnak terpaksa ikut cakap ayah aku..jadilah aku warganegeri Penang salama tiga tahun.kos pengurusan perniagaan pulak..nak dijadikan cerita, memang banyak hikmahnya aku duk kat Penang tu.dari situ la aku dapat pergi ke Kedah,Perak,Perlis,Melaka,N9, Johor..(sebelum ni pernah pergi dah)..ha, Kelantan tak payah nak habaq la..kampung ayah aku kat sana. Cane aku boleh pergi semua tempat tu? Aku aktif dalam persatuan,  MPP  n JPP..( benda yang sama je tu). So, kat sana bnyk program luar yg aku boleh join..best sngt2.. Alhamdulillah.

Habis study ape yang aku buat? Pendek cerita, aku kerja ngan ayah aku..business sekolah memandu.. so, aku masih mengejar impian2 aku yang masih diawangan.. DOAKAN AKU YEP KAWAN2 SEKALIAN..

P/S: BUKANG SENANG NAK JADI SENANG TANPA ADA USAHA YANG MELEBIHI KESANGGUPAN. USAHA TAK AKAN DATANG TANPA ADA USAHA YANG ISTIQAMAH; DOA KEPADA ALLAH S.W.T. DAN SIFAT ISTIQAMAH ITU ADALAH TARBIYAH DARI ALLAH UNTUK KITA..SEBAB DISAAT KITA MAHU BERISTIQAMAH TU LAH, PELBAGAI DUGAAN HEBAT AKAN ADA PADA KITA KEBIASAANNYA..


PEMERGIAN YANG AMAT DIRASAI

SALAM SEJAHTERA KEPADA SEMUA SAHABAT MEERA

siang di Kuantan seakan mengerti kehibaan hati..muram cuaca tak seriang mentari pagi sebelum itu. aku yang kehilangan akar umbi jasad keturunan merintih dalam sepi. oh Tuhan, Engkau ambil la segala kebaikan yang ada padanya..Engkau tinggal lah segala keburukannya..semoga Tok aman disana. Maznah binti Abdul Kadir, perginya menuju Yang Esa sekitar 1.50 pagi 27 November 2012, (13 Muharram 1434H)  sempat menjengah usia ke-73 tahun. tiada sakit disaat tubuhmu berdaya namun tiada lagi penawar setelah kau tiada.wajah tenang menyenangkan hatiku merelakan pemergianmu. peninggalan berharga hanya ada pada kenangan kita bersama..

Arwah Tok yang berasal dari Singapura, berketurunan China-Singapura mempunyai 4 orang adik beradik..semuanya perempuan. adik-beradik arwah pun semua dah tak ada..dan semuanya meninggal dengan cara yang sama. Sepupu ma dari Johor ada bagitahu, memang adik beradik tok meninggal sebab sakit tua.. memang tak pernah ada penyakit.sakit sekejap then terus meninggal.

Tok dimasukkan ke hospital sebab demam.tapi doktor cakap Tok xda sakit apa-apa.cuma penat je.ok la, hari ke-3 tu bawa la  Tok balik rumah kat Kampung Penadah, Pekan. tapi, malam tu, tetiba tok semput.  Cik Huda (mak saudara) bawak semula Tok balik ke hospital..Ya Allah,jantung tok dah tak berdenyut. Doktor mintak kebenaran untuk guna pump elektrik. Alhamdulillah, Tok sedar semula. masa tu semua adik beradik ma dah ada kat Hospital Pekan. Doktor ada pesan, jangan tinggal kan Tok sebab Tok memng kritikal dah..TOk dimasukkan ke ICU.memang suasana masa tu penuh suram dan dengan air mata..masing2 bacakan Yassin untuk Tok..

petang hari isnin 26hb.Tok semakin ok, bila aku dan adik (ayen) datang jenguk Tok, Tok sedar je, siap nak bercakap sakan lagi..tp bercakap guna isyarat tangan la sebab tok tak boleh nak bercakap..pakai topeng oksigen tu.sebab tok dah lama tak jumpa ayen.gayanya seperti Tok gagah kembali. lepas Maghrib, Efa (kakak) ajak balik rumah, sebab die kene keje esok harinya..aku pun ikut balik la..ma abah saudara-mara stay kt hospital.malam tu, memang aku tak boleh nak tidur..memang tak sedap hati.

jam 11 malam, ma call efa, amirul (sepupu) call aku, cakap tok tak sedarkan diri dah..pada mula nya ma suh epa datang hspital, tapi  disebabkan dh lewat, ma cakap duk rumah dulu...pape nanti ma call balik. efa dan aku memang nak gerak ke hspital..tapi dh lewat, memag tak berani la nak turun Pekan kalu mcam tu,,dahla balik magrib tadi pun ada kereta sape ntah, ikut belakang kereta kiteorang..nasib kat simpang Sg Soi kereta tu menghilang.

hm...pukul 1 .50 pagi macam tu (27hb Novemebr), dapat call dari amirul.."yah, tok dah meniggal da..baru meninggal.." tersentap jugak la hati ni..aduh! macam mane ni..memang tak berani la turun pekan pagi2 macam tu. aku mesej Aiman, cakap Tok dah meninggal..nasib baik Aiman tak tidur lagi..dia offer tolong hantr kiteorng p hospital pekan.. Alhamdulillah, nasib baik aiman tolong..tapi dah sampai kat hospital dalam pukul 2.45pg, jenazah Tok dah dihantar ke rumah..bergegas la kiteorang p rumah tok.. pesanan terakhir tok sebelum meninggal kpd isteri pak atan (mak saudara), tolong sarungkan kain telekung yang dibawa balik dari umrah  kalau dia meninggal nanti..

segala kerja pengebumian selesai dalam jam 11 pagi hari Selasa dengan diiringi titisan hujan..




 AL-FATIHAH..

TANDA WAKAF

SALAM SEJAHTERA KEPADA SEMUA SAHABAT MEERA..

hye..sihat ke rini? yela..sekarangkan musim hujan. so, jaga la diri tu leklok ye.hari ni topik pasal tanda wakaf.tanda wakaf dalam ayat al-quran memang memainkan peranan yang penting..silap2 bila kita redah je tanda wakaf, dikhuatiri lari lah maksud ayat yang dibaca..

Belajar ilmu tajwid itu Fardhu Kifayah tetapi membaca Al Quran dengan tajwid yang betul adalah Fardhu Ain. Saya pun tak mahir dalam ilmu tajwid n wakaf ni, tapi kita kena belajar la.. lagi satu,belajar ilmu al-quran ni, kita tak boleh sesuka hati hanya buka youtube atau cari kat mana2 tempat rujukan tanpa ada seorang guru yang boleh mengajar. tak gitu ke..baru mana2 kesilapan kita boleh diperbetulkan dengan sempurna. wallahualam..

kat bawah ni saya lampirkan sekali tanda2 asas wakaf diambil dari laman fb Tanyalah Ustaz supaya boleh dijadikan rujukan dan ingatan..bagi yang belum pernah tengok tanda ni, boleh la belek satu persatu helaian al-quran dan cari la se cikgu yang boleh dipercayai untuk mengajar kita tentang hukum-hakam ni..sekian, sama2 lah kita perbetulkan bacaan ayat suci Al-Quran.. in sha Allah..




# BERDOA UNTUK KESELAMATAN SAUDARA KITA DIBUMI GAZA. AAMIN.

TOKOH USAHAWAN MALAYSIA

SALAM SEJAHTERA KEPADA SEMUA SAHABAT MEERA

pagi ni bersemangat nak bercerita tentang individu-individu yang telah berjaya dalam hidup. Ada yang bermula dari bawah dan ada juga yang mewarisi peninggalan keluarga..bukan senang nak jadi senang.jom tengok siapa Tokoh Usahawan yang Dihormati tu..


1. Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary





Kehidupan beliau semasa kecil tidak semewah orang lain dan hidup dalam serba kekurangan. Rumah beliau ketika itu tidak mempunyai katil untuk dijadikan tempat tidur malah kerusi, meja pun tiada. hal ini menyebabkan beliau susah untuk mentelaah. Taraf pendidikan yang tidak tinggi, hanya sehingga tingkatan lima dan tidak pernah memasuki universiti, Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary teguh dengan prinsipnya; pendidikan tidak menjamin kejayaan hidup tetapi kerja keras menyebabkan beliau sangat berjaya dan menjadi antara individu terkaya Malaysia kini.


Bagaimana beliau menempuhi kehidupan yang serba kurang suatu ketika dulu?


Syed Mokhtar Al Bukhary membantu ibunya menanam dan menjual sayur-sayuran dipasaran serta menjual roti canai. kerja ini dilakukan beliau dalam usia yang muda ketika beliau dibangku sekolah lagi.Beliau juga  membantu ayahnya menternak lembu selepas tamat sekolah tapi malangnya tidak berhasil akibat dari penyakit kaki dan mulut. Walaubagaimanapun, Tan Sri Syed Mokhtar gigih bangkit semula dengan menceburi bidang perniagaan  dengan menjual daging. Beliau akan pergi ke satu pekan ke pekan yang lain di sekitar Alor Setar untuk membeli daging yang tidak terjual. lalu dibungkus daging itu bersama ais dan menjual semula kepada restoran dan peniaga Bumiputra di sekitar Alor Setar. Dari perniagaan menjual daging, segalanya berubah. Tan Sri Mokhtar Al Bukhary melihat peluangnya cerah dalam bidang perniagaan lalu menceburi pula dalam perniagaan pengangkutan seterusnya perniagaan beras.Pada tahun 1975, beliau menubuhkan Syarikat Shah dan memohon lesen perdagangan beras daripada Lembaga Padi Negara yang kini dikenali sebagai Bernas dan berjaya mendapat kontrak bagi membekalkan beras ke pihak FELDA, MARA Senama, Pernas Edar dan juga Sergam Sdn. Bhd., iaitu anak syarikat Perbadanan Kemajuan Ekonomi Negeri Johor.


Selepas mengembangkan perniagaannya bermula daripada bidang komoditi ke pengangkutan, beliau kemudiannya melangkah kepada sektor pembuatan. Ini ekoran kejayaannya mendapat kontrak membuat pakaian seragam tentera bagi pihak Kementerian Pertahanan. Kontrak itu adalah bagi membekalkan pihak tentera dengan 120,000 pasang kasut dan 330,000 pasang pakaian seragam. Beliau kemudiannya membuat keputusan menubuhkan dua buah syarikat, iaitu Amtek Holdings bagi mengeluarkan kasut dan Oriental Garments Uniform Division bagi mengeluarkan pakaian. Apabila Amtek Holdings disenaraikan di Papan Kedua Bursa Saham Kuala Lumpur pada tahun 1998, beliau menggunakan wang penyenaraian yang diperolehnya bagi membeli Spark Manshop dan hak bagi mengeluarkan dan memasarkan pakaian berjenama Crocodile. Kini, anak syarikat Amtek Holdings mengeluarkan kasut tentera (Amtek Shoes) dan pakaian berjenama Lee Coopers dan Lois (Amtek Garments Sdn. Bhd.) bagi pasaran eksport.



Walaupun menjadi hartawan yang disegani, sifat rendah diri yang dimiliki beliau membuatnya tidak pernah lupa dan bersyukur akan nikmat Allah. Malah, Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary mengingatkan supaya berhati-hati dengan nikmat yang Allah kurniakan. “Kadang-kadang nikmat yang kita dapat boleh merosakkan kita. Kita kena kawal supaya nikmat tidak merosakkan kita." Bagi menghargai sumbangan dan jasa baktinya, beliau telah dianugerahkan pingat dan darjah kebesaran antaranya Panglima Setia Mahkota (P.S.M) oleh DYMM Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong yang membawa gelaran Tan Sri dan Dato’ Setia mahkota Kedah (D.S.D.K) oleh KDYMM Sultan Kedah yang membawa gelaran Dato’.Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary merupakan seorang yang tidak pernah mengenal erti kegagalan dan beliau sentiasa belajar dari apa juga kesilapan yang dilakukan. Beliau juga merupakan seorang yang berhati-hati dalam perniagaan terutamanya soal pembelian dan pengambilalihan kepentingan dalam sesebuah syarikat dan projek. Beliau seolah-olah memikirkan kepentingan orang ramai terutamanya bumiputera sebelum membuat apa-apa keputusan penting dalam perniagaan. Beliau memiliki peribadi unggul yang wajar dicontohi semua pihak.

[sumber]

2. Datuk Wan Mohamad Sani Salleh



Dahulu.. insan ini selalu berulang alik menaiki bas ekspress dari Kuala Lumpur ke Terengganu. Kini, beliau sendiri telah memiliki sebuah rangkaian operasi bas iaitu  BAS SANI EKSPRESS. bercerita tentang pengalaman, Datuk sani tidak pernah menyangka untuk berada pada tahap yang beliau peroleh sekarang memandangkan minat untuk berniaga memang ada sejak remaja lagi.

Bagaimana beliau memulakan perniagaan?

Pemilik rangkaian operasi bas ini terdetik untuk menjalankan perniagaan bas selepas selalu berulang alik dari KL- Terengganu dengan menaiki bas. Memang tiada siapa yang menyuruh dan tiada siapa memberi pendapat tetapi segalanya bermula dengan keinginan sendiri. Datuk Sani berkata, dengan kelebihan yang beliau ada iaitu pandai mencari peluang dan menggunakan peluang yang ada sebaik mungkin Datuk Sani terus menlakukan kajian terperinci, menganalisi dan menstruktur strategi. Beliau tekad untuk menyediakan perkhidmatan bas terbaik melalui pengalaman beliau yang pernah  menaiki perlbagai perkhidmatan bas.

[sumber]


#SIAPA KATA KITA TAK DIBERI PELUANG UNTUK BERJAYA..SIAPA KATA NAK BERJAYA TU SENANG..SIAPA KATA NAK BERJAYA TAK PERLU USAHA YANG KUAT??#

bila baca kisah2 orang berjaya ni..terutamanya yang bermula dari bawah,,terasa semangat yang hilang dah kembali datang..then, mula la berangan nak buat macam2 business..berangan tu bagus,tapi jangan sampai angan2 tahi ayam suda la..


TUHAN BERIKAN PEDOMAN

SALAM SEJAHTERA KEPADA SEMUA SAHABAT MEERA

 lirik lagu Pedoman nyanyian Nora..

Roda waktu tak pernah menunggu
Pergi terus berlalu
Segala dosa segala belenggu
Sesal menikam jiwa kuhiba, terasa
KebesaranMu… Lantas kutadah, berdoa

Tuhan berikan pedoman
Tunjukkan aku arah jalan yang kau redhai
Tuhan berikan pedoman
Dan bila kumenjauh,
Kembali ke pangkal jalan

Cahaya rahmatMu menyinar bahagia
Syukur hatiku rasa
Bergetar tubuh kusebut namaMu
Yang Maha Esa, Maha Pengasih Penyayang
KurniaanMu lantas kusujud, bersyukur

Tuhan berikan pedoman
Tunjukkan aku arah, jalan yang kau redhai
Tuhan berikan pedoman
Dan bila kumenjauh,
Kembali ke pangkal jalan

Biar pedoman ini
Berkekalan dihati, selamanya
Pengubat jiwa, penyinar bahagia
Inilah kasih yang kita damba

Tuhan berikan pedoman
Tunjukkan aku arah
Jalan yang kau redhai
Tuhan berikan pedoman
Dan bila kumenjauh,
Kembali ke pangkal jalan

 <sumber>



PASANG BURUNG TWITTER TERBANG KAT BLOG

SALAM SEJAHTERA KEPADA SEMUA SAHABAT

hari ni dah bertambah seekor lagi haiwan peliharaan koi (saya)..hehe..name nye koi bagi tweebi.. mknenye tweet2 si burung  biru..korang nampak tak dia tengah terbang merata dalam taman koi yang serba hijau ni?? nak tahu dari mane koi dapat tak?? burung ni canggih, kalu klik kat badan dia, automatik dia akan pergi ke akaun tweeter  koi.. dia nak aok (awak) mer (semua) follow koi kot..hehe..

STEP 1 >>

kena ada akaun blogger la kan..dah sing up /in, --> klik design @ terus klik layout




STEP 2 >>

klik at 'add a gadget' box  --> cari HTML/Java Script






STEP 3>>

COPY & PASTE link ni ok..

<script type="text/javascript" src="http://imemovaz.googlecode.com/files/tripleflap.js"></script> <script type="text/javascript"> var birdSprite="http://4.bp.blogspot.com/_9B1yqig9iAg/TVKEXsnAUMI/AAAAAAAAAII/o7TYnYBuC6k/s1600/birdsprite.png"; var targetElems=new Array("img","hr","table","td","div","input","textarea","button","select","ul","ol","li","h1","h2","h3","h4","p","code","object","a","b","strong","span"); var twitterAccount = "http://twitter.com/#!/username";var tweetThisText = "Twitter - Mukti Blog http://thebestweddinggallery.blogspot.com/";tripleflapInit(); </script>




STEP 4 >> 
pastikan kalian tukar  'username' kpd username  tweeter anda yep..kt tempat yang saya bold tu..
jangan save dulu, tapi preview dulu..dah ok, puas hati burung dah berterbangan, boleh la save html tu..


SELAMAT MENCUBA YEP.. :)




KeAjAiBAn FIrAsat

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA KEPADA SEMUA SAHABAT MEERA..

hye..apa khabar korang seme rini? tak lama lagi dah nak masuk tahun baru hijrah kan, insya Allah pada hari Khamis ni 15 November 2012 persamaan 1 Muharram 1434H.. oh ye.baru teringat Along bertunang pada 1Muharam tahun lepas..sekarang dia dah berkahwin, tak lame nak dapat baby pulak.

mukadimmah je tu..ok, post ari ni bertajuk Keajaiban firasat yang merupakan sebuah buku hasil karya Muhadir Haji Joll..boleh dikatakan buku motivasi berdasarkan 63 kisah pengubat jiwa (cetakan pertama 2012). dah banyak buku yang macam ni saya baca, bagi pendapat saya, buku ni adalah antara yang terbaik..best sngt, banyak pengisian dan memang boleh memotivasikan diri sape2yg baca buku ni..insya Allah.bukan nak promot ni..pengkarya dia pun koi tak kenal..buku ni saya pinjam dari seseorang, dalam masa dua jam boleh habis baca buku ni..semua 63 buah kisah dalam buku ni, xde yang bosan pun..sangat tauching bila bace kisah yang terakhir.. 'Ya Rasulullah..Kami merinduimu.'



^
|
|
|
ni buku dia..

Antara isi dalam buku ni..rasanya tak salah kut nak kongsi sama2 dalam blog ni..bulan nak salin satu buku pun kan..

✔ kisah diantara dua beranak, Sheikh Abdul Qadir al-jailani yang sering memberi ceramah sehingga orang ramai akan menangis mendengar ceramahnya. malah anaknya turut berhasrat untuk memberi ceramah lebih baik dari ayahnya dengan harapan orang ramai juga akan turut mengis mendegar ceramahnya.tapi dia pelik tak ada yang memberi respon positif kepadnya. 

✔ antara soalan yang ditanya oleh seorang utusan Raja Rom kepada Mu'awiyah bin Abu Sufyan (Mu'aiwiyah ni sahabat Nabi yang mengasas Khilafah Umawiyyah) :

1.  apakah yang tidak mempunyai kiblat?
jawap Mu'awiyyah : Kaabah

2.  siapakah yang tidak berayah?
jawap Mu'awiyyah : Nabi Isa bin Maryam

3.  siapa yang tidak punya keluarga?  
jawap Mu'awiyyah : Nabi Adam a.s

4.  siapa kubur yang berjalan bersamanya?
jawap Mu'awiyyah : Nabi Yunus a.s

5.  apakah tiga perkara yang tidak diciptakan dalam rahim?

6.  apakah sesuatu itu?

7.  apakah setengah dari sesuatu itu?


8.  apakah bukan daripada sesuatu itu?

nak tahu lagi apa jawapan dia, korang boleh cari je buku ni kat mana2 kedai..koi bukan ape, nak memelihara hak cipta je..hehe. sekurang2 nya dapat juga sedikt ilmu untuk dikongsi walaupun sedikit kan.. TAK RUGI BELI BUKU MACAM NI..BOLEH BERKONGSI ILMU DENGAN ORANG LAIN JUGAK..KAN.



ADa ApA dALam PeNdRiVe??


Assalamualaikum semua..
baru hari ni nampak pendriveku ini setelah berabad berada ditangan orang lain..huh. jom berkenalan dulu ngan pendrive ni nak?..pendrive ni kalu korang nak tahu sebenarnya satu jenama USB flash drive..ala macam Maggi..orang tak cakap mee segera..even jenama mee segera tu SEDAP ke,  MAMEE ke, orang tetap jugak cakap nak beli Maggi..maggi ape?maggi Sedap perisa kari..kehkehkeh..termasuk la aku sendiri. macam tu jugak pendrive ni..atau dalam bahasa melayu nye perangkat memori. pendrive ni dicipta oleh rakyat Malaysia sendiri.bangsa cina..(jangan tak caye..) tapi tak ingat nama lor..dah la..setakat tu je. jom terjah plak apa yang ade dalam pendrive aku ni..hehe..padahal perangkat memori jenama Kingmax.



|
|
|
|
V

1.  BANYAK DOKUMEN SULIT PULAK..TAK KAN ISI KAT SINI KOT
v
2.  GAMBAR KUCING KESAYANGAN..TAPI DALAM KENANGAN JE..DAH BAGI ORANG.

ruben dalam kenagan..

ruben lagi..yg kat atas bantal tu name nye chopot.

cumey an..rindu kat dorang ni.
|
|
|
|
V
3.  GAMBAR KAHWIN ALONG PADA 26,27MEI2012 & 1JUN2012

AKAD NIKAH DIRUMAH WALI HAKIM SENDIRI

PELAMIN ANGAN YANG SUDAH

BAJU PUTIH TU KAKAK NO.2..AVAILABLE LG..HEHE  
SAMBUT MENANTU DI TERENGGANU

XDE MOTIF..

OK..sekian.terima kasih.tak ley skodeng pendrive gue lebih2..nak balik rumah da..byeeee.take care!